Japonia se alătură eforturilor conduse de SUA de a restricționa accesul Chinei la echipamentele de fabricare a cipurilor

de: Ozana Mazilu
03 04. 2023

Țara a spus că va limita exporturile de la Nikon și Tokyo Electron.

Japonia avansează oficial cu restricții care vizează limitarea accesului Chinei la mașini avansate de fabricare a cipurilor. După cum relatează CNN, țara a anunțat recent că va înăspri controalele la export pentru 23 de tipuri de echipamente de fabricare a semiconductoarelor.

Odată ce noile reguli intră în vigoare în iulie, companii precum Nikon și Tokyo Electron vor trebui să obțină aprobarea ministerului comerțului japonez dacă doresc să-și vândă uneltele în aproximativ 160 de teritorii din întreaga lume. Un purtător de cuvânt al guvernului japonez a declarat pentru CNN că restricțiile nu sunt concepute pentru a viza o anumită națiune. Cu toate acestea, rivalul Japoniei din Asia de Est se numără printre națiunile de pe lista restricționată.

Decizia Japonei legată de cipuri

„Ne vom îndeplini responsabilitățile în comunitatea internațională, ca țară deținătoare de tehnologie și vom contribui la menținerea păcii și securității internaționale”, a declarat Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez al Economiei, comerțului și industriei.

Restricțiile urmează acțiunile SUA și Țărilor de Jos instituind controale similare la export. La începutul anului, cele trei țări au ajuns la un acord pentru a limita accesul Chinei la mașinile de litografie fabricate în vest. În martie, Țările de Jos au reușit acordul, anunțând că va restricționa vânzările în străinătate de tehnologie de semiconductori în interesul securității sale naționale. Aceste restricții vor afecta ASML. De anul trecut, firma olandeză era singura companie din lume care producea mașinile de litografie ultravioletă extremă (EUV) de care producătorii de cipuri au nevoie pentru a produce semiconductori de 5 nm și 3 nm care alimentează cele mai recente telefoane și computere.

China are firme autohtone capabile să compenseze o parte din deficitul cu care industria tehnologică a țării se va confrunta din cauza lipsei de acces la echipamentele de litografie fabricate în vest. Cu toate acestea, poate dura ceva timp până când companiile respective se potrivesc cu capacitatea rivalilor lor americani, japonezi și europeni.

Potrivit cercetării Reuters, Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE), singurul producător de echipamente de litografie din China, produce mașini capabile să imprime semiconductori cu noduri de 90 nm. Mai promițătoare este munca SMIC, principalul producător de semiconductori din țară. Vara trecută, a început producția în volum de cipuri de 14 nm și a început să producă cipuri de 7 nm fără acces la echipamente de fabricație străină.